SAOPŠTENJE povodom presude u Hagu

GLAS pozdravlja konačnu osuđujuću presudu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale u postupku protiv bivših visokih čelnika Službe državne bezbednosti MUP Republike Srbije - Jovice Stanišića i Franka Simatovića. Nadamo se da ce ovakav sudski epilog, uprkos neprimereno niskim kaznama i posle mnogo godina nekažnjivosti, ipak pružiti utehu građanima Hrvatske i BiH čiji su prijatelji i rođaci bili žrtve kriminalnih dela osuđenih. Podvlačimo da su Stanišić i Simatović za zločine u toku ratnih sukoba u Hrvatskoj i BiH osuđeni kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata na čijem se čelu nalazio Slobodan Milošević, a koji su činili politički, vojni i policijski funkcioneri Srbije, RS, RSK i SAO Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. Time ova presuda konačno i u potpunosti obesmišljava i razbija i danas vladajući narativ o neučestvovanju Srbije u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Podsećamo da osuda najviših predstavnika nekadašnje Službe državne bezbednosti definitivno potvrđuje njen zločinački karakter, već utvrđen pred domaćim sudovima u postupcima za brojna politička ubistva u Srbiji. Osuda njihovog zločinačkog poduhvata znači i naš otklon od te i takve politike i njenih posledica. Ne želimo da imamo bilo kakav kontinuitet sa politikom ljudi koji su jasno osuđeni za najteže zločine. Zahtevamo da Narodna skupština, kao najviše predstavničko telo svih građana Srbije, donese rezoluciju o priznanju i osudi ovih dokazanih zločina, inspirisanih i počinjenih u ime države Srbije.

Od pravosudnih organa zahtevamo da bez odlaganja u domaću pravosudnu praksu unesu dokaze i obrazloženja na kojima se zasniva ova presuda i da pred sud izvedu sve odgovorne, do danas za ratne zločine nekažnjene pripadnike jedinica pod kontrolom SDB, koji slobodno žive u Srbiji. Od međunarodne zajednice očekujemo da se dosledno pridržava slova presude u kontaktima sa zvaničnicima Srbije, zahtevajući od njih priznanje i katarzu za počinjene zločine kao preduslov dalje civilizacijske izgradnje Srbije kao demokratske evropske države.


Glas